24.5.07

Escenaris post-electorals a Barcelona

Previsió de resultats*:

PSC: 30-35% · 13-16 regidors (ara en tenen 15)
CiU: 20-25% · 8-11 regidors (ara en tenen 9)
PP: 13-18% · 5-8 regidors (ara en tenen 7)
ICV: 10-15% · 4-6 regidors (ara en tenen 5)
ERC: 9-14% · 4-6 regidors (ara en tenen 5)

Abstenció: 45-50% (el 2003 va ser del 41%)

(*) Estimacions pròpies


Tenint en compte que cal sumar 21 regidors per a formar una majoria al Consell Municipal:


Escenari més favorable al PSC: 35% de vots (16 regidors) i pacte de govern amb ICV (5-6 regidors). ERC podria entrar al govern per invitació de Jordi Hereu, però no seria decisiva i no podria condicionar cap decisió important.

Escenari més favorable a CiU: Cap escenari és favorable a CiU. En cap cas superarà al PSC en vots i regidors. En el millor dels casos, aconseguirà un 25% dels vots (11 regidors). Però ni l'aliança amb ERC ni amb el PP li permetrà arribar als 21 regidors necessaris per a formar govern. Paradoxalment, res no beneficiaria més els interessos de Xavier Trias que uns resultats excel·lents del PP. La (improbable) combinació CiU+PP és la única que pot acabar amb els 28 anys d'alcaldes socialistes a la ciutat de Barcelona.


Escenari més favorable a ERC: Si PSC+ICV no arriben als 21 regidors, i especialment si en sumen pocs (17-18), ERC serà més exigent que en altres ocasions i podria arribar a reclamar un torn de 1-2 anys perquè Jordi Portabella culmini el seu somni egòlatra de ser Alcalde de Barcelona.

Escenari més favorable a ICV: Totes les combinacions inclouen a Imma Mayol al govern municipal. En cap cas en quedarà fora. ICV és l'aliat històric dels socialistes a l'Ajuntament de Barcelona, i es conformarà en mantenir el seu perfil baix característic (sobretot tenint en compte l'experiència de Joan Saura al front del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya).

Escenari més favorable al PP: L'única combinació que podria afavorir al PP seria la remota possibilitat de que CiU i PP suméssin 21 regidors. En el millor dels casos, arribaran als 19.

Resum general:
1)
Augment significatiu de l'abstenció, que podria fins i tot superar el 48,5% de 1999 (màxim històric a les municipals barcelonines). L'abstenció seguirà la tendència marcada pel referèndum de l'Estatut (juny 2006) i les eleccions autonòmiques (novembre 2006), i confirmarà la greu crisi que travessa la classe política catalana.
2) PSC, ICV i ERC sumaran els 21 regidors necessaris per a formar govern a Barcelona.
3) Jordi Hereu serà el candidat més votat i seguirà essent l'Alcalde de Barcelona, gràcies al suport d'ICV i ERC. El primer és un aliat més incondicional que el segon.
4) Les possibilitats de que Xavier Trias sigui el nou Alcalde són remotes, i passarien exclussivament per una aliança amb el PP. CiU i PP sumaran entre 13 i 19 regidors, però en necessitarien 21 per a formar govern.
5) Jordi Portabella podria exigir un torn de 1-2 anys per a exercir el càrrec d'Alcalde de Barcelona, sempre i quan PSC i ICV sumin un nombre discret de regidors (17-18).
6) Ciutadans no obtindrà representació al consistori barceloní.

Etiquetes de comentaris: , , , , , , , , ,

4 Comments:

At 13:04, Anonymous Anònim said...

Penso que l'Hereu tindrà més bons resultats dels que comentes. Si no recordo malament, fins i tot el Clos en les seves primeres eleccions va treure més regidors que les últimes del Maragall.
Vinga va, jo m'arrisco:
PSC: 17
Ciu: 8
PP: 7
Icv: 5
Erc: 4

 
At 16:28, Blogger xev i said...

Jo crec que el PSC sí perdrà algun regidor. Pe`ro jo vull comentar una altra cosa: penso que aquest post contradiu el que vas dir el 10.05.07 -i que ja volia criticar llavors- quan afirmes que "tot allò que no sigui votar directament a Jordi Hereu o a Xavier Trias serà, en certa mesura, una fugida d'estudi."
Penso que és un comentari poc afortunat que limita l'exercici de la democràcia. Donar regidors 'clau' a ERC, per exemple pot donar un caire totalment diferent a les negociacions per a construir el consistori i tu ho saps. Per què fomentar el bipartidisme?

 
At 21:31, Blogger Plou i fa sol said...

No seràs l'Eduard Conti, el meu amic de Taber, de l'anorak vermell boomer, i de la casa a sitges?!!
Si ets tu, hem de quedar i fer uns quants gin tònics naturalish!
Enric

 
At 09:45, Anonymous Anònim said...

Anem a pams:
- Ferran, el teu pronòstic podria complicar-se, però em sorprendria que el PSC doblés a CiU en nombre de regidors.
- Xevi, segueixo pensant que votar a ICV o ERC a Barcelona és en certa manera fugir d'estudi (em baso en l'experiència dels darrers quatre anys, on l'ascendència política d'aquests dos partits ha estat més que discreta). D'altra banda, pocs escenaris em farien tanta por com el d'un Jordi Portabella reforçat per les urnes.
- Enric, tu deus ser l'Enric Vila oi? És clar que sóc el del Tàber, i és clar que farem uns gintonics. Tenim molts temes a tractar.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home