18.5.07

Una campanya sense màgia

Observo com la campanya electoral barcelonina va caient lentament en un punt mort, sense haver aconseguit captar l'interès dels ciutadans. Després de tot, aquest era l'escenari més previsible. Campanya aburrida, desinterès ciutadà, augment de l'abstenció i repetició dels resultats del 2003 (amb variacions poc significatives).
Però personalment esperava alguna sorpresa per part dels candidats. Fins i tot confiava en l'aparició d'alguna candidatura independent dels partits polítics tradicionals, que reventés la campanya en el millor sentit del terme. M'hauria conformat amb l'aparició d'una iniciativa lúdica com la Coordinadora Reusenca Independent o fins i tot amb Jorge Juan, el candidat fictici de València. La conjuntura em semblava immillorable i em sap greu que això no hagi passat finalment.
També em sobta que CiU no estigui venent
la seva ànima al diable a canvi de desbancar del poder als socialistes, que després del 27 de maig allargaran la seva hegemonia a l'Ajuntament de Barcelona fins els 32 anys. Massa temps en el poder.
Aquesta campanya electoral està exempta de dinamisme. Sobretot perquè li manca l'emoció de la competència entre projectes ambiciosos, entre models de ciutat alternatius, entre personalitats embriagadores.
No hi ha cap tipus d'incògnita sobre la identitat del futur alcalde, que seguirà essent Jordi Hereu. Amb total seguretat. Possiblement sigui el candidat amb més empenta, i el que estigui acumulant més mèrits per a accedir al càrrec. També és el que compta amb una conjuntura més favorable, perquè porta més de mig any fent campanya des del propi Ajuntament de Barcelona.

Lluny de recomfortar-me, em pot arribar a molestar que els candidats optin per una infantil batalla de propostes, a qual més estrambòtica, o que ara tots plegats s'hagin despertat amb el problema de l'habitatge. Una qüestió que ve de molt lluny i que només ha merescut l'interès de les administracions quan el preu per metre quadrat ha superat la barrera dels 6.000 euros i el preu mig d'un lloguer a Barcelona està al voltant dels 1.000 euros. És a dir, quan la situació s'ha fet insostenible per a la majoria.
Els partits polítics segueixen equivocant el camí per a recuperar la seva credibilitat. No es tracta de fer moltes promeses, de plantejar idees insòlites o construir molts pisos de protecció oficial.
El sistema falla perquè els partits han perdut el fil amb la societat, i perquè els partits són els responsables de seleccionar els seus candidats. El candidat queda doncs en una situació delicada, doncs ha d'avantposar la lleialtat al partit a la defensa dels interessos dels ciutadans.
Només un sistema electoral diferent, sense llistes tancades i amb limitació de mandats, entre d'altres mesures, podrà posar-hi remei.


Imatge: elfotografodeprovincias.com

Etiquetes de comentaris: , , , , ,