20.4.07

Maria de la Pau Janer

L'escriptora mallorquina Maria de la Pau Janer ocuparà el vuitè lloc de la llista del PP balear a les eleccions autonòmiques del mes vinent. Ho farà en qualitat d'independent, i després de manifestar públicament el seu desacord amb la direcció del PP espanyol.
He detectat
cert rebombori a Catalunya envers la decisió de Janer d'acceptar l'invitació de Jaume Matas a la seva llista. Alguns comentaristes recorden que a les passades eleccions va recolzar públicament a Artur Mas (CiU), i conclouen que el PP i CiU no deuen ser tan diferents quan algú pot fer campanya per Artur Mas i Jaume Matas amb només sis mesos de diferència.
Efectivament, en determinades qüestions aquestes dues formacions convergeixen. Naturalment. Però si en alguna cosa discrepen és en el concepte d'Estat i en matèria lingüística i cultural.
Per aquest motiu, després de rumiar-hi, no puc fer altra cosa que celebrar que el PP de les Illes hagi incorporat a Janer en un lloc destacat de la seva llista electoral. Després de tot, d'aquesta manera és molt probable que la conselleria de cultura balear estigui ocupada durant els propers quatre anys per una persona manifestament catalanista.
Janer ha assegurat que la defensa i promoció de la llengua catalana serà una de les seves prioritats, en el cas que acabi ocupant un càrrec de responsabilitat en matèria cultural o educativa.
I aquesta no és una qüestió anecdòtica. Al País Valencià, sense anar més lluny, això seria impossible perquè el govern valencià no reconeix la unitat lingüística del català. I ahir mateix, al programa de TVE Tengo una pregunta para usted el líder del PP Mariano Rajoy parlava de "mallorquín, valenciano, catalán, vasco y gallego" com a llengües autonòmiques.
Existeix a Catalunya una certa tendència a demonitzar qualsevol iniciativa del PP. I això ens impedeix valorar amb justícia determinades iniciatives que busquen precisament la moderació de la dreta espanyola. El fitxatge de l'escriptora Maria de la Pau Janer per part del PP balear em sembla, en particular, una excel·lent notícia per a la cultura catalana.


Imatge: boekenarena.nl

Etiquetes de comentaris: , , , , ,