22.2.07

Sobre la reforma de la Barceloneta

El ple municipal votarà demà la reforma dels quarts de casa de la Barceloneta. Com ha passat en altres ocasions al llarg dels darrers anys (penso en els casos emblemàtics del Raval i el Poblenou), l'Ajuntament de Barcelona arriba a la fase decisiva del projecte sense haver aconseguit convèncer a la majoria dels veïns del barri afectat. Una condició que si bé no és necessària, sempre és benvinguda en una democràcia.
En aquest cas, la voluntat de la reforma consisteix en facilitar l'accés de la gent gran als seus pisos introduïnt ascensors a totes les finques. Per això serà necessari fusionar blocs de pisos, donada la peculiar morfologia dels quarts de casa (habitatges de 30 metres quadrats). Aquesta fusió provocarà l'eliminació d'alguns d'aquests quarts de casa, i la corresponent necessitat de reallotjar centenars de veïns de la Barceloneta en habitatges de nova construcció propers a l'Estació de França. El salt qualitatiu que experimentaran els edificis de la Barceloneta serà molt significatiu.
Cal haver viscut o haver freqüentat molt la Barceloneta per a comprendre la devoció especial que els seus veïns senten pel barri. Ens els darrers anys, milers de persones han hagut d'abandonar la Barceloneta a causa de les limitacions que avui suposa viure en tan reduïdes dimensions. El que fins ben entrats els anys vuitanta era normal - que en cada piset hi visquéssin mitja dotzena de persones -, ja fa quasi vint anys que va deixar de ser-ho. Des d'aleshores, molts han estat els pisos que s'han venut (al preu per metre quadrat més alt de Barcelona) i que han permès pagar un bocí important d'un pis més gran en altres barris i en altres municipis de l'àrea metropolitana.
El barri ha anat doncs canviant de moradors, però sense perdre del tot el seu sabor genuí i el seu ambient de poble. Per bé que tothom coincideix en que el barri podria ser alguna cosa més. L'aspecte físic de la Barceloneta ha canviat molt des de 1992, quan la llei de costes va obligar a enderrocar els inoblidables tinglados, el barri va obrir-se al mar, Barcelona va guanyar la platja de Sant Sebastià, i les façanes dels edificis es van començar a rehabilitar.

Però quedava pendent afrontar la situació precària en que vivien milers de persones. Com ha passat sovint a Barcelona, es va subvencionar la millora de la imatge (la façana), i es va deixar que el mercat - per mitjà de l'arribada de nous veïns amb major poder adquisitiu - es dediqués a reformar l'interior dels edificis.
Crec que la reforma de la Barceloneta arriba massa tard, i que aquesta és potser la causa principal de la seva manca de credibilitat. L'experiència suggereix que aquesta nova millora del barri, amb escales més espaioses i ascensors a totes les finques, accelerarà la imparable metamorfòsi veïnal del barri.
Els promotors immobiliaris sempre han tingut el barri marítim de la ciutat en el punt de mira, però les peculiars característiques de la Barceloneta n'havien limitat fins ara les possibilitats d'especulació.
Afirma l'Ajuntament que amb la reforma del Pla General Municipal es pretén millorar la qualitat de vida de la nombrosa gent gran de la Barceloneta. Caldrà mantenir-se atent i observar si aquest és l'efecte real del pla.
Altrament, haurem presenciat l'enèssim cas de venta de duros a quatre pessetes viscut a la nostra ciutat, i seguirem lamentant una major sinceritat per part dels nostres governants.

Imatge: jorgetutor.com

Etiquetes de comentaris: , , ,

3 Comments:

At 18:58, Anonymous Anònim said...

VISCA LA BARCELONETA!!!!!!

 
At 17:23, Blogger Emili Manrique said...

Ulls oberts a aquesta intervenció...ascensors com a eix de concepte per a una reforma de un barri?...
molt interessant
al primer curs d'estudis s'ens ocurrien coses igual de "pràctiques",
i que passa amb l'espai públic, amb criteris de sostenibilitat ambiental i turística, amb els terrats, amb els espais semipúblics que es generaran amb el tema dels ascensors, amb la degradació dels habitatges (interiors inclosos, no sol façana)actual, i finalment amb el munt d'inmigrants europeus que actuan com a palanca especuladora del barri.

 
At 16:07, Anonymous Anònim said...

VISCA LA BARCELONETA.....!!!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home