24.1.07

Burgesia antisistema

Imma Mayol va comentar ahir, en una entrevista radiofònica, que se sentia més propera als okupes que als especuladors. I també va declarar-se "una mica antisistema".
A part del flac favor que aquestes opinions li fan al seu marit, que és el Conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, em semblen d’una hipocresia sense límits.
No veig cap incompatibilitat entre ser burgès i ser d’esquerres, malgrat les contradiccions que això implica en determinades ocasions. Per contra, veig una gran inconsistència entre les paraules i els fets d’Imma Mayol. Veig, de fet, una distància sideral. Veig un cotxe oficial, veig dinars i sopars als millors restaurants de Catalunya, veig una segona residència a l’Empordà, veig un vestuari inesgotable, veig un modus vivendi inequívocament burgès. Més propi d’un especulador que d’un okupa, evidentment.
Però tot això seria excusable si, després de tot, Mayol ho compensés amb una política d'esquerres. Encabat, són els fets els qui parlen per nosaltres. Els que ens retraten. La crisi de la democràcia es deu, sobretot, a la manca de referents personals. D’individus íntegres i amb empenta que ens facin recuperar la fe en els afers públics, el respecte per la política.
Imma Mayol, d’IC-V, forma part del govern municipal de Barcelona des de fa molts anys. La seva parcel·la de poder ha estat molt residual, sovint restringida al medi ambient (malgrat el gran salt electoral del 2003, quan IC-V va passar de dos a cinc regidors). Mayol va començar com a abanderada de les energies alternatives a la ciutat (un fracàs rotund), reclama dia si dia també el desmantellament de les centrals nuclears (una posició abandonada avui pels ecologistes més alarmats pel canvi climàtic), i va impulsar la declaració de Barcelona com a ciutat antitaurina (iniciativa que aplaudeixo, però que considero anecdòtica).
La postura d’Imma Mayol en el govern barceloní ha estat sempre d’una comoditat rotunda i d’una bel·ligerància nul·la, amb molta retòrica i poca acció concreta, fins al punt que molts dels seus votants es poden haver sentit políticament orfes.
IC-V va criticar durament el Fòrum Universal de les Cultures, quan es va acabar, i també l’ordenança de civisme, que no va recolzar. El Plenari del Consell Municipal té 41 regidors. Sense IC-V, socialistes (15) i republicans (5) sumen només 20 regidors. És a dir, no arriben a la majoria necessària per a governar. Ha sabut aprofitar Mayol aquesta conjuntura favorable als interessos d’IC-V? Ha aprofitat IC-V aquesta aritmètica per a fer alguna cosa valenta en política d'accés a l'habitatge, per exemple? O per instal·lar plaques solars a tots els habitatges nous, tal com va prometre? És evident que no.
Per tant, res no fa pensar que votar a IC-V a les properes eleccions municipals tingui cap utilitat, més enllà de la neteja de consciència a la qual se sotmet ocasionalment la burgesia catalana progressista.
Sé del que parlo: jo també vaig caure en la trampa del vot ecosocialista.

Imatge: libertaddigital.com

Etiquetes de comentaris: , , , , ,

2 Comments:

At 16:36, Anonymous Anònim said...

Edu,
Sé d'esquerres és en si mateix una contradicció, perquè és una ideologia caduca fonamentada en arguments demagogs.
En ple segle xix és d'ignorant entossudir-se en catalogar les ideologies en la dicotomia esquerra-dreta. És com quan jugàvem a indius i vaquerus, a bons i dolents. O sigui una manera infantil d'interpretar la realitat.
Val a dir però que aquesta absurda propaganda del "jo sóc molt guai perquè sóc tope d'esquerres" els ha reportat molts vots.
Façana, tot plegat pura façana.

 
At 00:50, Anonymous Anònim said...

Eduard,

Jo també hi vaig caure, i més d'un cop. Em va sorprendre molt negativament la submissió d'ICV al PSC durant l'anterior legislatura. Més que sorprendre em va decebre profundament. Sobre l'Imma Mayol poca cosa més es pot dir, de fet ja es retrata tota sola. L'única esperança que veig a ICV és que hi comenci a manar gent com el Joan Herrera. Crec que pot ser un polític interessant pel futur.

Sobre el govern municipal, crec que necessita una ventilació important perquè l'olor de resclosit ja és massa forta.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home