6.3.07

El gran espectacle

En molts circs romans pot llegir-se l'inscripció llatina sine metu nec spe. Aquest era un dels lemes dels gladiadors, i significa 'sense por ni esperança'. És previsible que aquesta fos la idea que s'apoderés de milers de persones abans de viure els seus darrers instants de vida a l'arena de qualsevol circ, durant els quatre segles que va durar aquest espectacle.
Els futbolistes sou els gladiadors del nostre temps, els herois del poble. Per fortuna, la vostra lluita no és a vida o mort i, a diferència dels gladiadors romans, gaudiu de la condició d'homes lliures i de desorbitades riqueses materials.
Tanmateix, podem convenir que l'actitud del gladiador és perfectament exportable al terreny futbolístic.
Imagineu-vos ara que sou un equip de gladiadors, d'onze futbolistes que sortiu al camp sense por, disposats a batre-us per la vostra supervivència, i convençuts de que la derrota us suposarà la mort (en un sentit metafòric, és clar).
Aquesta és la filosofia amb la que vosaltres, jugadors del Barça, heu de saltar a Anfield Road aquest vespre a les 20:45 hores. Liverpool té un circ romà amb 50.000 ànimes àvides de victorejar tota la sang blaugrana que vesseu aquest vespre sobre la catifa verda.
Sine metu nec spe. No tingueu por de la vostra pròpia sang, ni espereu que la glòria us redimeixi. Avui podeu sortir vius d'aquest circ, però el món és ple de circs i gladiadors que volen el vostre cap. Sou els escollits per a fecundar-los tots plegats amb el vostre valor, fins que el vostre darrer alè us separi del món dels vius.

Podeu ser Déus immortals, però només sobreviureu si esteu disposats a morir.

Imatge: martiperarnau.blogspot.com

Etiquetes de comentaris: