30.3.07

Lleialtat sui generis

ERC havia sorprès a propis i extranys per la seva docilitat i disciplina en els primers cent dies del Tripartit 2.0. Però en complir-se exactament quatre mesos de la investidura de José Montilla (PSC), i justificant-se en les grans dificultats que està trobant el nou Estatut per a desplegar-se, els republicans han proclamat que "la via autonomista està esgotada" i s'han mostrat oberts inclús a fer President a Artur Mas (CiU), amb la condició de que aquest estigui disposat a convocar un referèndum per a l'autodeterminació de Catalunya aquesta mateixa legislatura. És a dir, abans de la tardor de 2010.
Però ha estat una tormenta en un got d'aigua, perquè ERC ha manifestat immediatament la seva lleialtat al President Montilla i als seus dos socis de Govern (PSC i ICV). I tot això sense donar-los temps suficient als convergents per a analitzar una oferta que, d'altra banda, aquests últims han rebut amb desconfiança titllant-la de "poc seriosa". Total, que la proposta republicana de front nacional i convocatòria de referèndum en un estirabot més. I ja van...
El fet de que aquesta polèmica hagi arribat al Parlament ha contribuit ha solemnitzar el despropòsit, i a evidenciar el procés de degradació de la política catalana en el seu conjunt.
I no puc deixar de recordar, aprofitant la creixent movilització de la societat civil en favor de l'autonomia de l'Aeroport del Prat, que l'Estatut vigent es va aprovar fa només nou mesos, i que en ell no hi figurava aquesta qüestió estratègicament cabdal per al desenvolupament futur de Catalunya.
Per contra, sí que figura a l'Estatut el traspàs a Catalunya de la gestió dels trens de Rodalies (titularitat avui de Renfe). Un tema pendent i en boca de tots, pel seu calamitós funcionament. Una completa i eficient xarxa de ferrocarril a la regió metropolitana de Barcelona facilitaria la mobilitat i reduiria l'ús de vehicles privats (i les conseqüents emissions de CO2 a l'atmòsfera).
Si algú segueix creient que la política no ens afecta, que s'ho faci mirar. La nostra exigència ha de ser màxima, i la missió de les administracions públiques és molt clara: que gestionin bé els recursos que els cedeix la societat, i que ens proveeixin serveis de qualitat que ens facin la vida més fàcil.

Imatge: diariovasco.com

Etiquetes de comentaris: , , , , , , , ,