13.12.07

La independència de Catalunya i l'UE

Imagineu-vos que algun dia es proclama una consulta popular i legal per a decidir la independència de Catalunya. Suposem que l'oposició al sobiranisme català utilitza com a argument que una Catalunya independent no podrà adherir-se mai a l'Unió Europea perquè Espanya ho impedirà.
Ens hauria de fer por aquesta possibilitat? Podria Catalunya sobreviure fora de l'UE? Podria l'UE excloure Catalunya?
Catalunya ha estat, històricament, un país europeista, i molt malament haurien d'acabar les coses amb Espanya perquè Madrid insistís a bloquejar l'entrada de Catalunya a l'UE. Una posició que, d'altra banda, difícilment podria sostenir-se massa temps sense arguments de pes. I quins motius podria esgrimir Espanya per a vetar l'ingrés de Catalunya a l'UE un cop aquesta hagués estat reconeguda per l'ONU i per varis països membres de l'Unió? Cap.
Comptat i debatut, el gran requisit per a adherir-se a l'UE és ser un Estat independent. També hi ha un seguit d'exigències econòmiques, democràtiques i de respecte dels drets humans que Catalunya compleix folgadament.
Un cop l'has aconseguit, la independència, totes aquelles barreres que semblaven infranquejables van caient, l'una rera l'altra. El gran obstacle doncs, que no és menor, és arribar a aquest punt en el qual esdevens un Estat sobirà. A Europa, la independència de Kosovo serà cosa de mesos, perquè aquests processos, un cop engegats, no hi ha qui els aturi. Últimament, les aigües subterrànies del sobiranisme han remogut fins i tot la integritat territorial de dos Estats europeus tan importants com el Regne Unit i Bèlgica. Escòcia, Flandes, Catalunya, Euskadi,... Quin d'aquests serà el primer en tenir cadira a l'Assemblea General de l'ONU a Nova York?
Si mai esdevé independent, Catalunya acabarà formant part de l'UE. Sempre i quan ho vulguin els catalans. Caldria sotmetre la qüestió a referèndum, i debatre en profunditat el cost i el benefici de formar part de l'UE. Entre altres coses, ens podriem plantejar renunciar a l'euro i recuperar la pesseta, moneda d'orígen català. Com fan els anglesos mantenint-se fidels a la lliura esterlina i preservant llur política monetària.

Imatge: ec.europa.eu

Etiquetes de comentaris: , , , , ,