11.12.07

La independència de Catalunya i el Barça

Un dels aspectes que més es comenten en privat a l'hora de fabular sobre una hipotètica independència de Catalunya, és el de les repercussions que aquesta tindria sobre el futur del Barça. A quina lliga jugaria el Barça? Hauria de conformar-se amb jugar contra l'Espanyol, el Nàstic i el Palamós els caps de setmana? Podria seguir competint a la lliga espanyola? Deixaria de ser un dels clubs de futbol més poderosos del món? A alguns els sonarà com un disbarat, però el futur del Barça en un horitzó d'independència podria esdevenir una font de preocupació per a milers de catalans. O és que algú dubta encara que el futbol interessa més que la política?
Deturem-nos uns instants en la qüestió.
El Barça és membre de la Lliga de Futbol Professional (LFP), una entitat privada integrada per clubs privats que en formen part de forma voluntària. La Federació Espanyola de Futbol (FEF) es limita a aportar els àrbitres a la competició. Quan es produeix un desencontre entre LFP i FEF, la segona entitat sempre té les de perdre. Per tant, si Catalunya esdevé mai un Estat independent, a cap de les dues parts (Barça i LFP) li interessarà trencara la seva relació. I davant d'això la FEF tindrà poc a dir-hi. Amb tota probabilitat, el Barça i l'Espanyol seguiran competint a la LFP, i és probable que la FEF es vegi obligada a acceptar les condicions de la LFP. L'exemple del bàsquet espanyol és immillorable: la lliga professional espanyola (ACB) és econòmicament independent de la Federació corresponent (FEB), i simplement hi té signat un conveni que permet als clubs de l'ACB competir internacionalment. I no passa absolutament res. Una entitat privada organitza la lliga, i la Federació s'encarrega de la gestió de la selecció nacional i de la burocràcia.
És més, davant l'improbable expulsió del Barça de la LFP a causa de la independència de Catalunya, existeixen plans des de fa anys de crear una lliga europea de futbol integrada pels grans clubs europeus, inspirada en les lligues professionals dels EE UU. I si aquest fos el futur del futbol d'èlit, el Barça encara tindria menys motius per a témer els efectes de l'independència de Catalunya.
I si això no funcionés, sempre ens quedaria competir en el marc de la Premiership anglesa, una entitat privada que aviat comptarà amb dos clubs escocesos -Rangers i Celtic- a la seva competició, i que s'ha convertit indubtablement en la millor lliga del món.
En definitiva, que ningú no s'amoïni massa pel tema ni busqui en el Barça una excusa contra la sobirania. A tots aquells que us agrada el Barça tant com a mi, sapigueu que la independència de Catalunya no hauria de suposar cap amenaça per a la competitivitat del Barça.

Imatge: espn.go.com

Etiquetes de comentaris: , , , ,

1 Comments:

At 22:26, Anonymous Anònim said...

canvio el Barça tot sencer (amb els seus jugadors, el seu estadi i l'Avi) per la independència de Catalunya

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home