4.9.06

Amics per sempre

A banda de descobrir que els gossos dàlmates no són originaris de Dalmàcia*, la gran sorpresa del meu estiu dàlmata va ser sentir cada nit, en tots els pobles costaners que vaig recórrer, la cançó "Amics per sempre".
Així és. La cançó oficial dels JJ.OO. de Barcelona’92 -que interpretàven Josep Carreras i Sarah Brightman i de la qual Los Manolos van fer la versió rumbera- no falta en el repertori de cap de les orquestres que amenitzen les festes majors dels pobles de la costa croata.
Si trobo xocant i poc original que la segueixin posant a l'espectacle de les Fonts de Montjuïc, imagineu-vos el que vaig pensar en comprovar que era tot un hit verbener a Croàcia. Vaig passar-me el viatge preguntant-me els motius de tanta popularitat.
L'explicació d'aquest èxit possiblement es trobi en la importància que l'estiu de 1992 va tenir per als croats. Fou el primer que van viure com a Estat independent (Croàcia va esdevenir membre de l'ONU el 22 de maig de 1992). I tot i que la guerra era encara lluny d'acabar, el pitjor ja havia passat i les olimpiades de Barcelona van ser un gran aparador de l'orgull croat. L'equip de basket de Kukoc, Petrovic, Perasovic i Rada, amb la seva medalla de plata, va ser l'únic que va acostar-se al nivell estratosfèric del Dream Team de Jordan, Magic, Bird, Ewing, Malone, Pippen o Barkley. També van guanyar dues medalles de bronze en tennis (Ivanisevic i Prpic), però el que va fer exaltar les masses croates va ser el seu equip de basket.
Encara recordo la imatge dels jugadors croats esperant el bus a l'Avinguda Icària, abans d'un dels seus partits. Toni Kukoc i Drazen Petrovic asseguts. La resta de jugadors dempeus. Alguns fumàven, la majoria reien. Al terra, el lloro de Dino Rada emetia melodies de hard rock en serbo-croat i a tot volum. Era la imatge d'una seguretat en les pròpies possibilitats no exempta d'un gran esperit lúdic. El seu virtuossisme només va veure's superat per la millor NBA.

(*) En un proper post explicaré les teories que asseguren que els gossos dàlmates no són originaris de Dalmàcia. Les dues principals asseguren que provenen de l'antic Egipte o de l'Itàlia de l'Imperi Romà.

Imatge: news.bbc.co.uk

Etiquetes de comentaris: , , ,