6.10.06

L'afer del debat

Alguns em diran que torno a concentrar-me en l'anècdota, però no puc resistir-me a donar la meva opinió sobre la qüestió. Em refereixo a la polèmica sobre el futur debat (o debats) entre Artur Mas i José Montilla.
Segons les informacions fetes públiques als mitjans de comunicació, a falta de poc més de tres setmanes per les eleccions, CiU i PSC segueixen sense tancar cap acord sobre la celebració d'un o més debats televisius entre els dos màxims (únics) candidats a presidir la Generalitat.

El motiu és que el PSC ha proposat la celebració d'un debat Montilla-Mas en castellà i que seria retransmès per tota Espanya. CiU ha rebutjat aquesta proposta, crec que amb molt bon criteri. Perquè els votants d'aquestes eleccions no estan a Cáceres, Bilbao, València, Málaga o Madrid. El vencedor d'aquestes eleccions serà el president dels catalans, i és a ells als qui cal convèncer. Amb o sense el beneplàcit de la resta d'espanyols.
Una altra cosa seria que algú hagués tingut la vista -ja fa molts anys- de promoure la recepció de tots els canals autonòmics a la totalitat del territori espanyol. En aquest cas, tot aquell que hi estigués veritablement interessat podria presenciar el debat (amb o sense subtítols, que aquests detalls tècnics s'arreglen en un moment).
L'error estratègic del PSC em sembla garrafal. I des del meu punt de vista està donant ales a CiU, que es frega les mans observant la inseguretat del seu màxim rival a les urnes.
Entre tant, la
resposta d'Artur Mas ha estat tan enginyosa com demagògica: fer un debat televisiu a Catalunya on cada candidat parli en la llengüa que vulgui.

P.D. Dit això, està demostrat que els debats televisius no són tan importants. Primer, perquè no els veu tanta gent. Després, perquè en la majoria dels casos el vot ja està decidit. Un dels exemples més clars i més recents d'això van ser els debats televisius entre George Bush i John Kerry, crec que fa dos anys. Poques vegades he presenciat una pallissa dialèctica tan contundent com la que Kerry li va donar a Bush en el darrer debat. Ningú no va negar-ho: el demòcrata va guanyar de carrer. Però no va servir de res: Bush va ser reelegit a les urnes.

Imatge: davelog.com

Etiquetes de comentaris: , , , , , ,