9.10.06

Disputa sobre els xecs infantils

José Montilla porta bastants dies afirmant que l'Estat del benestar no es promou repartint xecs a tort i a dret. El candidat socialista es refereix a algunes propostes que Artur Mas (CiU) ha inclòs al seu programa electoral i que, en bon nombre, estan relacionades amb el foment de la natalitat. A Catalunya, el ratio de fills per dona és de 1,3, mentre que a la UE la mitjana és de 1,5. Mas tem que la tasca de portar catalans al món acabi deixant-se en mans dels immigrants, i per això fa una sèrie de propostes per a estimular (sobretot) a les families catalanes:

- Sis mesos de baixa per maternitat (en l'actualitat són quatre).
- Pagament únic de 1.000 euros per fill, i de 4.000 euros a partir del tercer fill o per un fill amb algun tipus de disminució.
- Subvenció de 120 euros mensuals per cada fill menor de 3 anys (150 euros en els casos de families amb tres o més fills). En l'actualitat la Generalitat dona 43,75 euros mensuals per cada fill menor de 3 anys.

Pel que fa a l'estímul de la natalitat, totes aquestes mesures em semblen raonables, i encara molt allunyades dels països socialment més avançats. Però alguns sectors de l'esquerra les ataquen perquè són mesures universals (no tenen en compte el nivell de renda).
La setmana passada va fer-se públic un interessant
estudi de la CEACCU (Confederación Española de Amas de Casa, Consumidores y Usuarios) que quantificava el cost que tenia mantenir un fill fins als 18 anys. El resultat anava dels 98.000 als 310.000 euros. Una variació que s'explica per les diferències en els nivells de renda de les families i, molt especialment, per la decisió de portar els fills a una escola pública o a una escola privada.
Si calculem ràpidament l'impacte de la proposta de Mas, veiem que una familia amb dos infants ingressaria 3.745 euros extres per fill, i una familia nombrosa (com les de Montilla i Mas) rebria de la Generalitat 7.825 euros més per fill. Si posem aquestes xifres en el context de l'estudi de la CEACCU, podem estar segurs que les families de renda més baixa seran les més beneficiades en termes relatius.
Són aquestes propostes un estímul per a tenir criatures? Sí, poden ser-ho, però sobretot si van acompanyades d'una bateria de polítiques i d'una sensibilitat col·lectiva que afavoreixi la conciliació de la vida familiar i la vida laboral.
Que es preguntin els polítics per què als països escandinaus coexisteixen elevats nivells de natalitat amb altíssimes taxes d'activitat femenina. Són les polítiques, però també la cultura.

Imatge: jeuxstrategieter.free.fr

Etiquetes de comentaris: , , , , , ,

1 Comments:

At 12:30, Anonymous Anònim said...

Perdona Edu. No té res a veure amb el teu post d'ahir, però aquí a Madrid l'última notícia ha estat la dimissió de German Yanke. El periodista que fèia el telenotícies "Diario de la Noche" ho deixa. Deixa Telemadrid després que la setmana passada en una entrevista una mica pujada de to amb Esperanza Aguirre hagués firmat la seva sentència de mort. Hi han diferents versions. La oficial diu que se'n va perquè no accepta una retallada en el pressupost del seu programa. La d'ell és que se'n va per no estar d'acord amb la línia editorial de la cadena autonòmica. A elmundo.es he trobat una columna interessant. No tots comulguen amb les idees catastrofistes i de recerca de complots dels seus jefes....


"Yanke go home

autor: Javier Pérez de Albéniz


10 de octubre.- Algo huele a podrido en Telemadrid. Yo vivo en Castilla-La Mancha, en unas dehesas donde las encinas amanecen por la mañana, como debe ser, y los rabilargos montan un escándalo tremendo cuando se recogen en sus dormideros al anochecer. Aquí no se ve Telemadrid. A mí que me registren. Pero hasta aquí me llega el tufo. Fíjense que yo creo que la peste es a ácido bórico y sudor de perito...

Perdonen los que no quieren que mezcle televisión con política, pero me temo que hoy no me queda más remedio. Procuraré ser breve y aséptico: German Yanke, director del informativo nocturno de Telemadrid, deja su puesto alegando "intromisión por motivos políticos en el trabajo cotidiano". Una dimisión que se puede ver, cómo no, desde ángulos muy diferentes.

"¡Les echan por rojos!", dicen entre bromas los sectores del PP más próximos a Gallardón. "¡Les echan por fachas!" dicen entre chascarrillos los sectores de la izquierda más próximos al centro. "¡Les echan porque se van al ABC!", dicen entre murmullos en las redacciones de otros periódicos. Y utilizan el plural porque los que salen son dos.

En Telemadrid aseguran que Yanke se va por no querer asumir que, entre los recortes económicos que la cadena necesita acometer, está la baja de Pablo Sebastián (que cobraba 6.000 euros al mes por hacer la revista de prensa de 'Diario de la noche').

De cualquier manera, este pequeño lío parece formar parte de la división de la derecha mediática. Y de las consecuencias 'socio-político-periodísticas' del 11-M.

Ya saben ustedes a que me refiero...

¿Lo saben? Pues yo no. ¿Alguien puede explicarme hacia dónde va el periodismo de este puñetero país?

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home