3.6.06

Sobre 'Ciutadans de Catalunya'

Feia setmanes que tenia ganes de dir alguna cosa sobre aquest nou partit que impulsen, entre d'altres, Arcadi Espada, Félix de Azúa, Albert Boadella i Francesc de Carreras.
He llegit varis articles de De Carreras a La Vanguardia, conec des de fa temps el blog d'Espada i he vist gairebé totes les obres teatrals del Boadella (i les seves còmiques sèries de TV).
Els fundadors més mediàtics de 'Ciutadans de Catalunya' tenen en comú el desig d'anar contracorrent. Primer anàven contra Pujol i la seva idea de país. Després, especulo, s'il·lusionen amb el canvi de 2003 i somien amb una Catalunya més oberta.
Però de seguida se n'adonen de que res no ha canviat substancialment: les aspiracions nacionals de Catalunya, el desig d'autogovern, no només no han minvat, sinó que han superat qualsevol anhel expressat durant el llarg període Pujolista (1980-2003).

I la proposta d'Estatut que surt del Parlament de Catalunya el 30 de setembre de 2005 (amb el suport del 89% dels diputats i només amb el PP en contra) confirma els seus pitjors presagis. La maquinària de 'Ciutadans de Catalunya' s'accelera. Arcadi Espada dedica el seu blog a destripar l'Estatut, article per article. La veritat, el laberíntic redactat li posa aquest exercici molt (massa) fàcil.
I les aparicions públiques dels grans tenors de 'Ciutadans de Catalunya' es multipliquen per tot el territori, amb escapades a Madrid incloses (on són acollits amb especial interès). Allà on van (a Catalunya) són rebuts sempre per grupets reduïts d'intolerants que els insulten i els titllen de botiflers i traïdors.
Objectiu assolit: només cal donar una ullada a la seva web per adonar-se'n del suc que han tret d'aquestes protestes. Per si faltava alguna pista més per veure per on va la cosa: el filòsof Fernando Savater i altres representants del Foro Ermúa mostren tota la seva complicitat en l'acte inaugural de 'Ciutadans de Catalunya', establint múltiples paral·lelismes entre l'hegemonia nacionalista al País Basc i a Catalunya.
Des de Madrid, el PP i molts intel·lectuals i mitjans de comunicació (no sempre conservadors) s'ho miren tot plegat amb la satisfacció que sempre els produeix que el Lerrouxisme tregui el cap per Catalunya.

El plantejament inicial que tenia 'Ciutadans de Catalunya' en el moment de sortir a la llum era molt simple: el nou govern de la Generalitat ens ha decepcionat, pensem que el nacionalisme català està ocupant gairebé tot l'espai polític a Catalunya i que, per tant, hi ha un dèficit de representativitat d'una part de la societat que no se sent nacionalista però que tampoc no pot votar al PP.
Veurem com acaben. A mi em sembla que haurien d'haver mantingut el seu rol de pensadors. Però ara és massa tard: ja formen part del circ polític.
Que la classe política catalana està en crisi és una evidència. El que no tinc tan clar és que el catalanisme polític sigui una imposició de l'establishment.
Quan penso en 'Ciutadans de Catalunya' faig un esforç per a posar-me en la pell del lliurepensador Voltaire: "No comparteixo les teves idees, però donaria la meva vida perquè poguessis expressar-les" / "Je ne suis pas d'accord avec ce que vous dites, mais je me battrai jusqu'au bout pour que vous puissiez le dire."

Imatge: spainmedia.com

Etiquetes de comentaris: , , ,

6 Comments:

At 11:07, Anonymous Anònim said...

Hola Edu. Com ja hem comentat en un parell d'ocasions abans que publiquessis la teva opinió al teu blog, segurament el tema dona per molt més. Jo no conec segurament com tú a cap dels tres personatges que nomenes, però crec que el rerafons està situat en algun lloc no gaire conscient del col.lectiu. Aquests personatges públics, pensadors i ara ja polítics han aconseguit molt fàcilment que la classe progresista no nacionalista catalana s'indigni amb el sarau que han muntat. Quan anaven contra Pujol i la seva idea de país, per molts, eren gent simpàtica, graciosa, amb talent i beligerant amb un sistema que es volia canviar. Ara, després de dos anys i mig de govern català d'esquerres i catalanista, dins un país poc acostumat a les coal.licions (ho he escoltat molt últimament a la ràdio...), dos anys i mig en què la mateixa classe progresista ha contemplat amb perplexitat molts dels moviments del govern, ara ens indigna la manera com han sortit a escena.
Jo no els conec gaire, la veritat, els he escoltat i llegit unes quantes vegades i hem semblen bastant provocadors i amb un punt de prepotència intel.lectual que molesta, però també he llegit el Manifest que van escriure i puc dir que estic d'acord amb més d'una cosa de les que diuen en ell.
No crec que mai els votés, però també crec que hi havia un forat bastant gran a l'escena política catalana que ells han vist com a oportunitat. Que potser no són els més adeqüats per ocupar-ho? Pot ser. Però del que estic convençut és que quan ens centrem en els personatges a l'hora d'analitzar i valorar una proposta política determinada, i deixem de banda el text o discurs, estem fent el que precissament més ens molesta: l'estigmatització de determinades propostes a causa dels personatges que les proposen. D'això crec que a Catalunya entenem una mica, per això no deixa de molestar-me una miqueta que poguem fer el mateix.

 
At 11:12, Anonymous Anònim said...

Per cert:
Divendres 2 de juny, Teatro Fernando de Rojas, Círculo de Bellas Artes de Madrid. Concert de Miguel Poveda.
DESGLAÇ, dos terços de concert en català, amb temes de poetes catalans, alguns d'una duresa bastant impactant (com el de Joan Brossa del 20 de novembre de 1975). L'auditori en peus, aplaudint durant 10 minuts, emocionat i eufòric.
Això sí que ha estat un bona "aproximació"

 
At 10:42, Anonymous Anònim said...

Com vaig dir en el primer comentari, i sense voler fer-me pesat....."estem fent el que precissament més ens molesta: l'estigmatització de determinades propostes a causa dels personatges que les proposen. D'això crec que a Catalunya entenem una mica, per això no deixa de molestar-me una miqueta que poguem fer el mateix."
Ara la notícia (extreta de www.elplural.com , blog progressista):

"El escritor Arcadi Espada, miembro de la plataforma Ciutadans de Catalunya fue agredido por un grupo de jóvenes independentistas en la entrada de una conferencia contra el Estatut que se disponía a dar en Girona.

Un grupo de entre 15 y 30 jóvenes esperaron al escritor poco antes de la celebración del acto. A su llegada, le increparon, insultaron y zarandearon. Además le dieron un golpe en la cabeza y otro en la pierna. Según un portavoz de Ciutadans de Catalunya, "por suerte había más gente que ha evitado que -la agresión- fuera a más".

A través de un comunicado, la organización ha lamentado que los Mossos no hayan hecho acto de presencia, a pesar de haber advertido a las fuerzas de seguridad que podía haber incidentes."

15-30 joves que ara anomenarem exaltats o facinerosos o minoria radical. No hi estic d'acord. No em sembla bé que aquestes coses passin.

 
At 11:14, Anonymous Anònim said...

Lamentable l'agressió a Arcadi Espada. Injustificable. Ara s'escriuran articles afirmant que la pedagogia de l'odi contra tot allò que no sigui nacionalista s'ha imposat a casa nostra. Però estava cantat que algún dia la cosa aniria més enllà dels insults.
El nivell de crispació és molt elevat i 'Ciutadans de Catalunya' no és un element que aporti precisament pau i concòrdia. Són un agent essencialment provocador. Precisament perquè la naturalesa dels seus promotors (Boadella-Azúa-Espada) és provocadora. Per això, no tindria res a veure una plataforma com aquesta impulsada per personatges més serens i respectats com Eduardo Mendoza, Maruja Torres o Javier Cercas.
En aquest cas, com gairebé sempre, importa més el missatger que el missatge. A vegades, el missatger pot matar la credibilitat del missatge. Penso que és precisament això el què està passant amb 'Ciutadans de Catalunya'.

 
At 11:54, Anonymous Anònim said...

Aquí és exactament on radica, crec, el punt més important en la valoració del cas "Ciutadans de Catalunya":

-Uns pensen que el missatger mata el missatge
-Uns altres pensen que el missatge no és tingut en compte per qui ho emet

La diferència és molt subtil, però existeix.
Felicitats, nen ;)

 
At 04:19, Anonymous Anònim said...

Bones, he arribat fins aquí pq estic fent un blog analitzant el text del nou estatut i cerco altres bloguers amb una mica d'esperit critic i que no votin per filiació.
Estic totalment d'acord amb Carlinhos (tambe amb l'apreciació del concert de Poveda, espectacular) crec que Ciutadans cobreix un buit, de manera que per salut democràtica fa falta. Ja veurem com evolucionen fins a les eleccions.
Aprofito per convidar-vos a passar per nou-estatut-catalunya.blogspot.com i participar si voleu amb la vostra opinió i/o anàlisis.
Gràcies i salutacions!

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home