30.6.06

La importància d'aprofitar les oportunitats

En tots els ordres de la vida, en tota la història de la Humanitat, no hi ha res més importants que aprofitar les oportunitats que se'ns presenten.
Només calen dues coses per aconseguir-ho: saber identificar el caràcter extraordinari d'aquestes oportunitats i, sobretot, tenir l'empenta i la valentia de saber-ne treure profit.
Trec el tema perquè ahir, tres mesos després de l'alto al foc permanent d'ETA, el president del govern espanyol va anunciar l'inici del diàleg amb la banda terrorista.
Es tracta d'un fet històric que ha despertat moltes esperançes -especialment al País Basc-, perquè sembla que la pau està més a prop que mai.
El PP i algunes associacions de víctimes del terrorisme han manifestat la seva oposició a aquest procés de diàleg, denunciant que "no es donen les condicions necessàries" per a obrir aquest procés. S'han quedat sols, encara que siguin milions de persones. Tinc la sensació de que la major part dels ciutadans recolzen la voluntat del govern d'acabar d'una vegada per totes amb aquest conflicte que tant ha contribuit a enverinar la política nacional.
La història sembla demostrar que les condicions que faciliten la resolució dels conflictes es donen en moments puntuals, i depenen dels líders de cada moment, de l'estat d'ànim de la societat, i de múltiples factors que es retroalimenten en una o altra direcció.
En el cas del conflicte basc, la sensació és que s'està navegant amb el vent a favor cap a la fi del terrorisme etarra. No serà un procés exempt d'entrebancs. Però si s'arriba a bon port, podran venir moments de crisi en el futur, però dificilment hi haurà marxa enrera. L'Ulster n'és una bona referència.
Aquests moments d'esperança a Espanya contrasten amb l'escalada de violència en el conflicte entre Israel i Palestina. Potser aquest sigui el millor exemple de l'altíssim cost que té desaprofitar les oportunitats que se'ns presenten.

Imatge: rumburak.friko.pl

Etiquetes de comentaris: , , , , ,