21.6.06

El fòrum de la pobresa

UN-Habitat (el programa de la ONU sobre els assentaments humans) va batejar-lo fa quatre anys com a Fòrum Urbà Mundial, però en realitat hauria d'anomenar-se Fòrum Mundial de la Pobresa.
Aquests dies, a Vancouver, UN-Habitat s'ha cansat de repetir que una tercera part de la població urbana mundial viu en assentaments informals (slums). També hem sabut que, segons els estudis existents, entre un 40 i un 80% de la població urbana mundial viu en la pobresa.
I el gran titular: el
2007, per primera vegada en la història, més de la meitat de la població mundial viura en zones urbanes.
La urbanització de la pobresa és, doncs, un dels grans fenòmens del nostre temps. També ho és que les
ciutats del món són, més que mai, els grans motors del desenvolupament i el progrés de la Humanitat.
No és cap contradicció que en un mateix territori convisquin el dinamisme econòmic i la pobresa. La pobresa s'urbanitza perquè la ciutat és un reclam econòmic, un espai d'oportunitats per a aquells provinents del món rural i per als emigrants de països en conflicte o en vies de desenvolupament.
La urbanització de la pobresa i el conseqüent establiment d'assentaments informals tampoc no és un fenòmen nou. Les grans ciutats occidentals ja van ser-ne l'escenari fa més de cent anys (molts menys en el cas de Barcelona).
Per molt que l'exclusió social es mantingui en els primers llocs en les agendes dels alcaldes de París, Nova York i Londres, està clar que, a Occident, la lluita contra la pobresa va guanyar-se per golejada. El gran problema és que, en l'actualitat, el 75% de les ciutats del món es troben en països en vies de desenvolupament.

Els alcaldes del món s'enfronten a un repte majúscul: dinamitzar la seva economia i lluitar contra la pobresa.
L'un sense l'altre, no tenen sentit. Ho sap UN-Habitat (quan només parla de pobresa)? Ho saben el Banc Mundial i el FMI (quan només parlen de finances i economia)?

Imatge: bized.ac.uk

Etiquetes de comentaris: , ,