15.11.06

Els polis poden ser bons, però han de ser repressius

Sobre el conseller d'interior Saura i el futur d'IC-V.

En els pocs dies que fa que sabem que Joan Saura serà el nou conseller d’interior de la Generalitat de Catalunya, he escoltat un parell d’idees del líder d’IC-V que mereixen ésser analitzades.
La primera afirma que els cossos de seguretat no han de ser repressius. La segona, que la policia ha de protegir els febles davant dels forts.
I totes dues, la veritat, són autèntiques boutades que provoquen certa inquietud entre els Mossos d’Esquadra i molts ciutadans.
La tasca de Saura serà bàsicament fer complir la llei i posar-se a les ordres del sistema judicial. I pensar que es poden respectar aquests dos principis sense recórrer a la repressió és d’una innocència preocupant.
També és absurd traslladar-li al policia la responsabilitat de decidir en cada situació (quan algún superior no ho faci en el seu lloc) qui és el fort i qui és el feble i que, un cop ho hagi decidit, es posi automàticament al costat del segon. Encara que al fer-ho incompleixi la llei i passi per damunt de la justicia? Això no queda clar.
L’abús d’autoritat i la tortura per part dels cossos de seguretat són afortunadament una excepció a Catalunya. I això ens hauria de permetre parlar de repressió sense sentir-nos culpables de res. La policia és repressiva o no és.
Entre les principals competències de la conselleria d’interior es troben qüestions tan sensibles per a la ciutadania com la seguretat ciutadana, la lluita contra el terrorisme i la seguretat vial. Per això, m’imagino que tant José Montilla com Joan Saura s’ho hauran rumiat molt bé abans de prendre aquesta decisió.
Per a Iniciativa, la gestió de la seguretat dels catalans suposa una oportunitat de demostrar que els ecosocialistes poden assumir responsabilitats més enllà de la política ambiental i l’habitatge protegit. Si se’n surten, poden aspirar a guanyar-se la confiança d’un major nombre d’electors en el futur.
Per contra, si l’experiment de situar Saura al front d’interior acaba en fracàs, la credibilitat moral d’IC-V pot veure’s afectada i això pot fer-los perdre suport popular. És per això que alguns analistes consideren aquest un regal enverinat per part de José Montilla.
Iniciativa és un partit que fins ara ha ocupat un espai comfortable de la política catalana. S’ha erigit en el principal defensor de causes tan sensibles com el medi ambient i els drets de les dones, els joves, els homosexuals, els immigrants i els animals. A més, ha tingut l’habilitat de formar part de governs com el de Catalunya i el de la ciutat de Barcelona d’una manera perifèrica, sense que els problemes i els errors de gestió li passessin factura a les urnes.
Fins ara, aquest rol marginal d’Iniciativa havia resultat beneficiós per a totes les parts. Per al partit majoritari (PSC) suposava l’existència d’un aliat fidel i poc crític. Per a IC-V, implicava mantenir la distància respecte de les decisions més controvertides.
Votar a Iniciativa ha estat també una sortida fàcil per a milers d’electors d’esquerres que no es mostràven entusiasmats amb la figura de José Montilla. Però també va ser-ho el maig de 2003, quan IC-V va passar de dos a cinc regidors a l’Ajuntament de Barcelona, mentre Joan Clos veia com el PSC perdia cinc dels seus 20 regidors.
A la pràctica, el vot a IC-V és un vot indirecte al PSC. Sense anar més lluny, el PSC i IC-V van concórrer plegats a les eleccions autonòmiques de 1999, i malgrat no repetir l’experiment el 2003 i 2006, cap aliat ha estat més fidel als socialistes que els ecosocialistes.
Avui, però, la relació entre IC-V i PSC es troba en un punt d’inflexió. A mi em sembla difícil que Iniciativa deixi de ser un partit minoritari. Sobretot per la seva rigidesa defensant causes ambientals que afecten al desenvolupament econòmic i social de Catalunya.
Per això, penso que a la llarga IC-V acabarà integrant-se al PSC, o veurà accelerada la seva desaparició si s’allunya excessivament dels principis morals que li han donat el 9% dels escons al Parlament. Després de tot, el principal valor afegit d’Iniciativa és precisament la seva dimensió minoritària.
El que està clar és que la gestió de Saura com a conseller d’interior pot resultar decisiva per a començar a conèixer el futur de la formació política que lidera.

Imatge: el pais.es

Etiquetes de comentaris: , ,

7 Comments:

At 12:59, Anonymous Anònim said...

Això d'Iniciativa més que un partit polític sembla una N.I.

P.D. Perdoneu la meva inactivitat, us llegit però els fets m'han superat i no he estat capaç de trobar respostes al meu debat interior.

 
At 15:12, Blogger Emili Manrique said...

Dos comentaris rapidíssims,
per una banda em costa creure que una franja a l'esquerra (ICV) del centre-esquerra que representa el PSC pugui quedar buida, per al bè del nostre entorn polític fins i tot del PSC, és una banda clàssica de la política europea, alló que en deiem comunistes i que representa una esquerra crítica on s'agrupa el vot de joves, descontents de governs de centre-esquerres i demes particularitats. Si l'acció de govern de Joan Saura és correcte (com sembla va ser en la passada llegislatura) qui pot tremolar en certa manera (recalcar "en certa manera") és el PSC. Dubto que el vot laic des de el punt nacionalista que representa ICV fugís cap a ERC. Exemples de responsabilitats per part de partits d'esquerra a Europa en tenim bastants, però potser el més interessant i el més complexe ultimament va ser el del ministre d'exteriors alemany Joschka Fischer.
Per altre banda, tema Mossos d'Esquadra, sorprenent com es van silenciar des de les forces polítiques catalanes aquella riera de imatges sobre abusos comessos per mossos durant la passada llegislatura, interessant com s'han silenciat les poques enquestes sobre la percepció dels catalans a l'entorn de la seva tasca, recordem quina era la rumorologia primer a les terres gironines i desprès a tota Catalunya sobre la seva professionalitat. Així doncs, davant d'una policia jove, amb poca experiència i tradició, millor cobrir-se les espatlles. No serà més llest del que sembla en Saura?.
Finalment, la empatia amb un conseller (ministre) d'Interior sol se bastant alta en la ciutadania si les coses rutllen amb certa tranquilitat. Aqui a priori no tenim terrorisme, no tenim un Aznar a Madrid que enervi les masses juvenils com temps enrera, i els problemes okupes sembla que acaben sent mediaticament problema del Ajuntament de Barcelona...crec que en Saura deu estar tranquil.

 
At 03:43, Anonymous Anònim said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]nero 9 free key codes, [url=http://firgonbares.net/]english educational software[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] buy pocket pc software adobe photoshop + cs3 + free download + intel mac
microsoft frontpage software [url=http://firgonbares.net/]adobe photoshop cs4 portable + crack[/url] buy cheap software reviews
[url=http://firgonbares.net/]sell your software for[/url] microsoft windows xp updates
[url=http://firgonbares.net/]to buy adobe software in[/url] software graphics macromedia fireworks 8
filemaker pro 10 crack [url=http://firgonbares.net/]buying macromedia[/b]

 
At 16:10, Anonymous Anònim said...

[url=http://bariossetos.net/][img]http://bariossetos.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]5 Pro, [url=http://bariossetos.net/]Downloadable Software[/url]
[url=http://bariossetos.net/][/url] microsoft office excel 2003 lessons the best educational software
photoshop cs4 for mac crashed [url=http://bariossetos.net/]discount software house legit[/url] acdsee free
[url=http://bariossetos.net/]windows xp problems[/url] buy copied software
[url=http://bariossetos.net/]educational software award[/url] office org software
software updates canada [url=http://vonmertoes.net/]Suite X4 Retail[/b]

 
At 11:35, Anonymous Anònim said...

[url=http://murudobaros.net/][img]http://murudobaros.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]on line store software, [url=http://murudobaros.net/]nero 6 demo crack serial number[/url]
[url=http://murudobaros.net/]discount software office[/url] open source academic software microsoft active sync software
software reseller in singapore [url=http://murudobaros.net/]windows vista visual styles[/url] cheap software product
[url=http://murudobaros.net/]where to buy adobe software[/url] software resellers usa
[url=http://murudobaros.net/]acdsee pro download free[/url] wall street office software
corel draw graphics suite x4 coreldraw manual [url=http://murudobaros.net/]Software Corel[/b]

 
At 01:20, Anonymous Anònim said...

[url=http://vonmertoes.net/][img]http://vonmertoes.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]we sell software, [url=http://bariossetos.net/]internet software sales[/url]
[url=http://hopresovees.net/][/url] discount on software for pixelmator or photoshop elements for mac
software to buy online [url=http://vonmertoes.net/]find cheap software[/url] academic software projects
[url=http://bariossetos.net/]academic discounts software[/url] oem software licenses
[url=http://bariossetos.net/]where to buy cheap software[/url] cs3 discount software
filemaker pro 10.0 manuals [url=http://bariossetos.net/]autocad 2005 activation codes[/b]

 
At 19:40, Anonymous Anònim said...

[url=http://vonmertoes.net/][img]http://hopresovees.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]autocad class minneapolis, [url=http://vonmertoes.net/]4 Master Collection Mac[/url]
[url=http://bariossetos.net/][/url] sofware downloads forms and surveys with adobe acrobat 9
Retail Price [url=http://hopresovees.net/]best web store software[/url] filemaker pro 10 film editing software
[url=http://bariossetos.net/]cheap software with[/url] academic management software
[url=http://hopresovees.net/]coreldraw old versions[/url] adobe acrobat 9 pro upgrade
student store software [url=http://vonmertoes.net/]adobe creative suite 4[/b]

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home