5.11.06

Aliances de govern (II)

Tripartit (PSC+ERC+ICV):
1.485.308 vots (50%) i 70 escons (52%) --> Han perdut un 18% de vots i 4 escons.
PUJA. El PSC, ERC i IC-V han començat a negociar la constitució d'un govern a tres, però no serà fàcil que arribin a un acord immediat. Sobretot si Montilla segueix pensant que pot imposar el seu programa a dues formacions que gairebé sumen el mateix nombre d'escons (33) que el PSC (37).
El PSC no vol repetir la fòrmula del Pacte del Tinell, i no sembla disposat a crear un govern bicèfal amb Carod-Rovira de Conseller Primer. Serà aquest el punt clau de les negociacions, o el futur polític del tripartit ens depara alguna sorpresa inesperada?

Front Nacionalista (CiU+ERC):
1.342.578 vots (46%) i 69 escons (51%) --> Han perdut un 14% de vots però mantenen el nombre d'escons.
PUJA. Fa només tres dies era la opció menys probable. Però ara, la negativa del PSC a negociar amb CiU, unida a les reticències que la figura de Carod-Rovira desperta entre les files socialistes, han canviat el panorama. Artur Mas ho ha aprofitat per a fer-li una oferta a Carod-Rovira que José Montilla (i la motxil·la de pressions que arrossega) potser no pugui millorar. CiU no està disposada a quedar-se fora del govern quatre anys més i, descartada la sociovergència, ho posarà tot de la seva banda per posar-se d'acord amb els republicans, i els hi concediria la conselleria primera i un nombre important de departaments.
ERC segueix afirmant que la seva primera opció és reeditar el tripartit, però el temps juga en contra d'aquesta opció. Si les negociacions amb el PSC es demoren sense que ERC vegi satisfetes les seves exigències (conselleria primera, departament de cultura i la corporació de radio i televisió, entre d'altres), les bases començaran a veure amb bons ulls la opció d'aliar-se amb CiU.

Sociovergència (CiU+PSC):
1.718.278 vots (58%) i 85 escons (63%) --> Han perdut un 16% de vots i 3 escons.
BAIXA. Malgrat els desigs del PSOE, i la prioritat que CiU li ha donat a aquesta opció, la cúpula del PSC l'ha descartat categòricament. Tanmateix, si les setmanes transcorren sense que les altres dues alternatives es materialitzin, la situació podria patir un gir de 180º.

Etiquetes de comentaris:

1 Comments:

At 21:21, Anonymous Anònim said...

Edu,
... A tv3 hi ha novetats,
que 10 ens agafi confessats.

Lacrimosa dies illa,
qua resurget ex favilla
judicandus homo reus:
huic ergo parce Deus.
Pie Jesu Domine
dona eis requiem. Amen

Un dia tris serà aquell
en el que l’home culpable
resucitarà per ser jutjat davant Vós:
Perdoneu-me llavors, Senyor.
Senyor Jesús pietós
doneu-los descans etern. Amén

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home