4.5.06

Galbraith

John Kenneth Galbraith (1908-2006), canadenc de naixement i americà d'adopció, passarà a l'història com un dels economistes més influents del segle XX.
Mai no va guanyar el Premi Nobel, perquè no responia al prototip de l'economista acadèmic que viu en una torre de marfil. A Galbraith li agradava trepitjar el carrer i passejar pel camp (com es pot veure a la foto), i va publicar varis textos autobiogràfics com a testimoni de la seva intensa vida d'economista, viatger i home polític d'idees progressistes.
Els llibres de Galbraith sobre economia (The Affluent Society, 1958, o The Age of Uncertainty, 1977) van convertir-se en best-sellers gràcies a la seva voluntat de fer-se entendre i de divertir al lector amb la seva intel·ligent ironia.
En el món de l'economia, sobren estudiosos i falten pedagogs. La pèrdua és, en aquest sentit, irreparable. El seu exemple és, tanmateix, impagable. Tant de bo serveixi de referent per a joves economistes que vulguin fugir de l'ortodòxia...
Per acabar, una frase de Galbraith que sintetiza el seu escepticisme sobre la condició humana: "Sota el capitalisme, l'home explota l'home. Sota el comunisme, és just el contrari".

Imatge: cas.umkc.edu

Etiquetes de comentaris: ,