3.5.06

Les promeses d'Evo

El nou president de Bolívia, Evo Morales, ha près una decisió atrevida: nacionalitzar els recursos energètics del seu país. Els països occidentals i les grans multinacionals de l'energia han reaccionat amb indignació. A Espanya, el govern i les empreses Repsol i Gas Natural han fet el crit al cel.
No és per menys. Són molts els milions d'euros que hi ha en joc, i centenars els contractes signats que poden quedar en el no res si es confirma aquesta mesura. Són els mateixos milions d'euros que Evo Morales sap que podrien servir per a millorar la dramàtica situació de l'economia boliviana.
Segons dades del Banc Mundial corresponents a 2004, Bolívia ocupa el lloc 145è en el rànquing dels països més rics del món, amb un producte nacional brut per càpita de 960 dòlars.
Per contra, té la segona reserva de gas natural més important d'Amèrica Llatina, superada només per Veneçuela, i amb nivells de producció molt per sota de les seves possibilitats.
No és dificil imaginar que el president de Veneçuela, Hugo Chávez, haurà aconsellat aquesta decisió al seu homòleg bolivià. Veneçuela, amb un PNB per càpita de 4.030 dòlars, sap fins a quin punt els recursos energètics poden ser el principal motor d'una economia. Veneçuela és el 5è exportador de petroli mundial.
L'estructura de l'economia mundial no facilita el desenvolupament de les regions més pobres del món. Quan un outsider com Evo Morales arriba al poder impulsat per les seves promeses de justicia social, i sense servituds amb les grans empreses, es fa comprensible la seva rebelió contra l'explotació estrangera dels recursos naturals del seu país.
Si finalment Evo Morales aconsegueix augmentar significativament el seu pressupost, li quedarà el més dificil. Haurà de demostrar la seva capacitat estratègica com a gestor. La seva obsessió serà concentrar-se en l'educació, la sanitat i la reducció de la pobresa. A Bolívia, un 62% de la població és indígena (com Evo Morales), i els índexs de pobresa són del 74% per a la població indígena i del 53% per als no indígenes. El repte serà majúscul.
El gas natural no treurà a Bolívia del subdesenvolupament, però si Evo Morales juga bé les seves cartes, pot servir per elevar el nivell del capital humà bolivià. Després de tot, aquesta segueix essent la clau que explica les diferències en el desenvolupament humà dels països.

Imatge: tribalmessenger.org

Etiquetes de comentaris: , ,