15.2.08

Tampoc no tenim aigua?

Catalunya té cada cop menys aigua, i les reserves dels embassaments estan sota mínims a causa de la sequera. Sembla que no és un fet conjuntural, sino una tendència que pot anar-se agreujant al llarg dels propers anys.
Entretant, el Govern ens assegura que el subministrament a l'àrea metropolitana de Barcelona està garantit fins a l'estiu, i ens intenta tranquilitzar amb una bateria de mesures que inclouen un vaixell que ens portarà aigua d'una planta dessalinitzadora d'Almeria i la recuperació del Rec Comtal. També ens demana als ciutadans que practiquem un consum assenyat de l'aigua d'ús domèstic i ens adverteix que vigilarà els mals usos que poguem fer en omplir les nostres piscines.
Però en aquest discurs hi ha alguna cosa que no encaixa.
Res a Catalunya escapa del debat polític. Ni tan sols les qüestions on haurien d'imposar-se criteris tècnics. Em sorprèn, per exemple, que CiU es quedi sola defensant el transvassament del Roina des de l'època de Jordi Pujol, i que el PP insisteixi en el transvassament de l'Ebre també en solitari. Ignoro si aquestes solucions són raonables, però si no ho són m'agradaria saber que s'estan desenvolupant alternatives consistents.
Perquè Catalunya és un país energèticament molt deficitari, i ningú pot garantir-nos en aquests moments que el 2009 no arribaran les restriccions d'aigua a la ciutat de Barcelona i a d'altres municipis.
D'altra banda, m'arriben dades molt preocupants sobre el consum d'aigua per part del sector agrícola. Xifres que en alguns casos arriben al 85% del consum anual de Catalunya, i que posarien en tela de judici que la solució a l'escassetat d'aigua estigui en la realització de transvassaments milionaris o en el control policial del consum domèstic. Els propis agricultors reconeixen que el malbaratament d'aigua a les explotacions catalanes (i espanyoles) és absolutament escandalós.
Em pregunto aleshores pel paper de l'administració pública. Tan important és l'agricultura a Catalunya -que representa aproximadament el 3% del PIB- com per tolerar un escàndol d'aquestes dimensions? És sensat acceptar la conducta irresponsable d'un grapat de pagesos subvencionats, a canvi d'amenaçar el benestar dels 7 milions d'habitants de Catalunya i el confort dels 15 milions de turistes estrangers que ens visiten anualment?
Personalment, no tinc cap inconvenient a economitzar l'ús de l'aigua a casa meva, hi hagi o no hi hagi sequera, però exigeixo que l'administració posi fi al balafiament d'aigua al camp.

Imatge: indymedia.org

Etiquetes de comentaris: , ,